Het geheim van public speaking: niet op het podium oefenen

Het geheim van public speaking: niet op het podium oefenen

Soms begrijp ik het best. Je bent druk met het leiden van een team, het bedenken van concepten en het pitchen van ideeën bij opdrachtgevers. Maar wanneer oefen je? Veel mensen die ik tegenkom of zie presenteren, spreken of speechen voor een publiek zie ik oefenen op een podium. Dat is goed, maar oefen niet voor publiek. Waarom niet? Hier is het antwoord.

Oefenen met of zonder publiek?
Bij deze vraag hink ik eigenlijk op twee gedachte. Aan de ene kant is het goed om met publiek te oefenen want dan wen je aan de druk om te presteren met veel mensen voor je neus. Aan de andere kant is het ook niet goed. De reden is dat wanneer ja alleen maar voor publiek oefent (dus oefent op het moment dat je écht moet optreden) het veel langer duurt voordat je spreekvaardigheden onderdeel van jezelf worden. Hoe komt dat?

Repetitie is belangrijk
Repetitie kan twee dingen betekenen. Het kan ‘oefenen’ betekenen, maar ook ‘herhaling’. Dat laatste is in deze context het meest belangrijke. Om de vaardigheden die ik je leer goed onder de knie te krijgen is het belangrijk dat je deze technieken, tips en trucs vaak herhaalt. Als je dus alleen op een podium oefent dan ben je op het podium ‘de presentator’, maar als je een 1-op-1-gesprek moet voeren dan kom je heel anders over. Dat gebeurd onbewust en daarom is het belangrijk om de vaardigheden zo snel mogelijk onder de knie te krijgen.

Oefen niet op het podium, maar tijdens ieder gesprek
De enige mogelijkheid om iets snel onder de knie te krijgen is door het veel te oefenen. Je hebt vast wel eens gehoord van de 10.000 urenregel. Die tijd hebben we nu niet om iets te leren en daarom is repetitie, herhaling dus, zo belangrijk. Gebruik de technieken en tips die je van mij krijgt op zo een manier dat je ze 1-op-1 kan toepassen. Dus met andere woorden: als jij vandaag of morgen of volgende week een netwerkgesprek hebt, een gesprek met je collega, een vriend of iemand anders; pas dan de technieken die ik je leer toe.

1-op-1 beheersing maakt spreken voor publiek een eitje
Op het moment dat je de technieken 1-op-1 beheerst is het heel makkelijk om de technieken ook voor een publiek toe te passen. Het wordt op die manier meer een onderdeel van jezelf, in plaats van dat je een trucje uitvoert. Het publiek prikt daar namelijk heel snel doorheen. Oefen dus niet op het podium, maar 1-op-1 en pas die technieken daarna toe op het podium. Het werkt dan extra goed en je komt dan extra krachtig over.

Lees ook dit artikel:
pauze
Pauze. Gewoon een PAUZE.. Waarom niet?
Sluiten