Lifehack: START met pen en papier NIET met PowerPoint

Lifehack: START met pen en papier NIET met PowerPoint

Mijns inziens is PowerPoint het meest mishandelde programma ter wereld. Dit komt omdat we nooit hebben geleerd om er goed mee om te gaan. Het resultaat is: lappen met tekst, excel sheets, een wir-war aan plaatjes, animaties of alleen grote afbeeldingen. Wis alles wat je ooit wist van PowerPoint uit je geheugen en start met de techniek die ik je nu ga leren.

Vroeger was alles beter
Ik hoor het steeds vaker om mij heen van mensen die ‘vroeger’ alles beter vonden gaan. Eén van de dingen die vroeger zeker beter gingen was dat er geen PowerPoint was. Laat ik wel duidelijk zijn; ik heb geen haat tegen het programma, in tegendeel, maar ik vind de manier waarop we ermee omgaan niet efficiënt en tijdrovend. Daarom bedacht ik een workflow die het makkelijker maakt en je de mogelijkheid geeft om snel PowerPoint presentaties te maken.

Hier is waarom: 85% van de mensen die ik spreek vinden het maken van een PowerPoint presentatie lastig. Je hebt een leeg beeld voor je en dan wordt er van je verwacht dat je enige creativiteit laat zien. PowerPoint dwingt je min of meer direct over het visuele aspect na te denken, terwijl jouw publiek naar jouw verhaal komen luisteren. De focus hoort dus te liggen op het verhaal, dat is de reden dat ik bijna nooit een PowerPointpresentatie gebruik.

Maak snel een PowerPoint presentatie: start met papier
Het nadenken over je verhaal en het vormgeven van je verhaal is het belangrijkste. De techniek die ik daarvoor heb uitgevonden zorgt ervoor dat je a) snel een verhaal in elkaar kan zetten en b) de bijbehorende PowerPoint presentatie in een handomdraai in elkaar zet. Áls ik een PowerPoint presentatie maak dan gebruik ik deze effectieve techniek.

Zelf begin ik daarom altijd met het maken van een storyline in de vorm van een storyboard. Ik teken op een wit vel papier 8 tot 10 vierkantjes. Deze vierkantjes moeten straks mijn slides vertegenwoordigen en vervolgens teken ik grof uit wat de volgorde van mijn verhaal moet zijn.

Als ik dat heb gedaan dan gebruik ik een tekstverwerkingsprogramma (Word) om mijn verhaal uit te typen. Wanneer ik klaar ben en alles klopt pak ik mijn vel papier met het storyboard en maak ik deze na in PowerPoint. Dit alles zorgt er voor dat ik niet hoef te peinzen over een verhaal terwijl ik rusteloos voor mij uit staar naar een witte PowerPoint-pagina.

Sneller klaar, minder tijdrovend
Je verlegt dan de focus en concentreert je als eerst op het verhaal. Dit zorgt er voor dat je sneller klaar bent. Bij de tijd dat je PowerPoint nodig hebt om je ondersteunende beelden te maken hoef je het alleen nog maar over te schrijven zoals je het op papier hebt uitgetekend. Zo simpel is het.

Lees ook dit artikel:
protest
Verdelgingsspray tegen lastige mensen in ‘t publiek
Sluiten